Μπουφίδου 42 Λιβαδειά, ΤΚ 32131, Βοιωτία
Δευτέρα - Παρασκευή 09:00 - 14:00 & 17:30 - 21:00
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
Μπουφίδου 42 Λιβαδειά, ΤΚ 32131, Βοιωτία
Δευτέρα - Παρασκευή 09:00 - 14:00 & 17:30 - 21:00

Μυριάποδα – Μαύρα σκουλήκια (Βρωμούσες)

Μυριάποδα - Μαύρα σκουλήκια (Βρωμούσες)

Μυριάποδα - Μαύρα σκουλήκια (Βρωμούσες)

Τα μυριάποδα ή μαύρα σκουλήκια ή σκουλήκια της υγρασίας είναι αρθρόποδα, μαύρου συνήθως χρώματος, που συναντώνται κάτω από νεκρά φύλλα, πέτρες, ξύλα, σκοτεινά μέρη με υγρασία αλλά και μέσα στο χώμα. Ανήκουν στην κατηγορία Diploda. Ζουν αρκετά χρόνια (3-7 έτη) αλλά κάνουν την εμφάνισή τους το Σεπτέμβριο ή σπανιότερα την Άνοιξη.

 

Τρέφονται με νεκρή φυτική ύλη, συμβάλλοντας, όπως οι γεωσκώληκες, στην διάσπαση και αποδόμησή της μετατρέποντας την σε κομπόστ (αποτελούν ωφέλιμα έντομα). Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, απουσία άλλης τροφής, μπορεί να τραφούν με ζωντανά φυτά. Όταν νιώσουν πως απειλούνται, συστρέφονται και εκκρίνουν μια δυσάρεστη μυρωδιά. Δραστηριοποιούνται κυρίως τη νύχτα. Δεν είναι βλαβερά για τον άνθρωπο, όμως αν ο πληθυσμός τους σε ένα κήπο αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό ή μετά από έντονες νεροποντές κινούνται και έξω από τον κήπο φτάνοντας μέχρι την αυλή και τους τοίχους, υποβαθμίζοντας έτσι το χώρο με την παρουσία τους. Εδώ ανήκει και η γνωστή μας σρανταποδαρούσα. Μετά από βροχοπτώσεις κάνουν την εμφάνισή τους στην προσπάθειά τους να προστατευτούν.

 

Καταπολέμηση:

Η προσβολή από μυριάποδα αντιμετωπίζεται στην πηγή του προβλήματος δηλαδή τον κήπο, χρησιμοποιώντας εντομοκτόνα μεγάλης διάρκειας δράσης. Συμπληρωματικά γίνονται εφαρμογές και στους εξωτερικούς χώρους του σπιτιού, ενώ η ευαισθησία του εντόμου στην αφυδάτωση είναι ένα χαρακτηριστικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την καταπολέμησή του. Για την αντιμετώπισή τους σε κατοικημένους χώρους, εφαρμόζουμε ψεκασμούς περιμετρικά των χώρων και στους τοίχους στους οποίους εντοπίζονται.