Μπουφίδου 42 Λιβαδειά, ΤΚ 32131, Βοιωτία
Δευτέρα - Παρασκευή 09:00 - 14:00 & 17:30 - 21:00
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
Μπουφίδου 42 Λιβαδειά, ΤΚ 32131, Βοιωτία
Δευτέρα - Παρασκευή 09:00 - 14:00 & 17:30 - 21:00

Σκνίπα

Σκνίπα

Σκνίπα

Η Σκνίπα (φλεβοτόμος) είναι δίπτερο έντομο με την κοινή ονομασία νηματόκερα της οικογενείας των ψυχωδιδών και ιδιαίτερα τους γένους Phlebotomus. Αντίθετα με το κουνούπι είναι πολύ μικρότερη, 2 με 3 χιλιοστά και αθόρυβη. Τρώνε ζάχαρη, αλλά τα θηλυκά χρειάζονται και αίμα για να μεγαλώσουν τα αυγά τους. Τα αρσενικά δεν τσιμπούν. Πρόκειται για μικρά έντομα, διαδεδομένα σε όλες τις θερμές περιοχές του κόσμου. Τα αρσενικά τρέφονται με χυμούς φυτών και ξεχωρίζουν από τα θηλυκά γιατί φέρουν στην άκρη της κοιλιάς τους ένα γεννητικό όργανο, που μοιάζει με λαβίδα.

 

Σκνίπα Υπάρχουν 800 είδη σκνίπας, 64 από τα οποία μπορούν να μεταδώσουν την νόσο λεϊσμανίαση. Η σκνίπα είναι ένας μόνιμος εχθρός για τα κατοικίδια αλλά και τον ίδιο τον άνθρωπο, είναι η κύρια αιτία για την μετάδοση της ύπουλης νόσου, Καλα-Αζάρ. Οι φλεβοτόμοι, κοινά γνωστοί ως σκνίπες, είναι νυκτόβιοι. Δραστηριοποιούνται σχεδόν κατά κανόνα τη νύχτα (μετά από τη δύση του ήλιου), έχουν τριχωτό σώμα. Πηδούν σε κύκλους γύρω από το σημείο στόχο του θύματος τους. Πριν από την απομύζηση αίματος, προηγείται έκκριση σάλιου πάνω στο δέρμα του ξενιστή. Το σάλιο της σκνίπας περιέχει αντιπηκτικές ουσίες. Η επιλογή του ξενιστή ποικίλλει μεταξύ των ειδών. Μερικά είδη σκνίπας διατρέφονται από περιορισμένο εύρος ξενιστών, ενώ άλλα διατρέφονται από οποιοδήποτε θηλαστικό, πτηνό ή ερπετό.

 

Καταπολέμηση:

Η καταπολέμηση των κουνουπιών γίνεται με υπολειμματικούς ψεκασμούς σε εξωτερικές επιφάνειες κτιρίων, γύρω από εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών.