Μπουφίδου 42 Λιβαδειά, ΤΚ 32131, Βοιωτία
Δευτέρα - Παρασκευή 09:00 - 14:00 & 17:30 - 21:00
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
Μπουφίδου 42 Λιβαδειά, ΤΚ 32131, Βοιωτία
Δευτέρα - Παρασκευή 09:00 - 14:00 & 17:30 - 21:00

Σκαθάρι του ρυζιού (Rhyzopertha dominica)

Σκαθάρι του ρυζιού (Rhyzopertha dominica)

Σκαθάρι του ρυζιού (Rhyzopertha dominica)

Είναι από τα μικρότερα κολεόπτερα των δημητριακών. Τα ενήλικα έχουν μήκος 2-3 χιλ. Είναι το πολυπλυθέστερο σκαθάρι σε αποθήκες σιτηρών, ρυζιού. καλαμποκιού, μπισκότων και προϊόντων αλεύρου. Το θηλυκό γεννά 300-500 αυγά ανάμεσα στους σπόρους κατατρώγοντας το εσωτερικό τους. Γεννά 4-6 συνεχόμενες φορές όταν βρεθεί σε θερμοκρασία 25-28 °C. Ο βιολογικός του κύκλος ολοκληρώνεται σε 1-2 μήνες εξαρτώμενος από την θερμοκρασία. Σε χαμηλές θερμοκρασίες μειώνεται η δραστηριότητά του. Πετά τις θερμές ώρες της ημέρας και επομένως μπορεί να μεταναστεύσει σε μια άλλη γειτονικά αποθηκευμένη ποσότητα δημητριακών και να εξαπλωθεί η προσβολή.

 

Καταπολέμηση:

Ο έλεγχος και παρακολούθηση του πληθυσμού των εντόμων με φερομόνες είναι σήμερα το σημαντικότερο βήμα στην έγκαιρη καταπολέμηση των εντόμων αποθηκών. Η χρησιμοποίηση φερομονικών παγίδων σύλληψης βοηθούν στην άμεση παγίδευση των εντόμων με αποτέλεσμα την ανίχνευση της παρουσίας τους στο χώρο, την παρακολούθηση της αύξησης του πληθυσμού τους και την έγκαιρη λήψη μέτρων αντιμετώπισης του προβλήματος. Άλλοι τρόποι καταπολέμησης είναι:
  • με εφαρμογή νεφελοψεκασμού (fogger) με ειδικά εντομοκτόνα σκευάσματα.
  • χρήση φωτεινών και κολλητικών παγίδων
  • με υποκαπνισμό τόσο στα προϊόντα όσο και στο χώρο. Συνήθως χρησιμοποιείται η φωσφίνη ως αέριο υποκαπινισμού. Το σημαντικότερο πλεονέκτημα της μεθόδου αυτής καταπολέμησης είναι ότι θανατώνει τα έντομα σε όλα τους τα στάδια (αυγό-προνύμφη-χρυσαλίδα-τέλειο).