Μπουφίδου 42 Λιβαδειά, ΤΚ 32131, Βοιωτία
Δευτέρα - Παρασκευή 09:00 - 14:00 & 17:30 - 21:00
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
Μπουφίδου 42 Λιβαδειά, ΤΚ 32131, Βοιωτία
Δευτέρα - Παρασκευή 09:00 - 14:00 & 17:30 - 21:00

Σκαθάρι του Καπνού (Stegobium paniceum)

Σκαθάρι του Καπνού (Stegobium paniceum)

Σκαθάρι του Καπνού (Stegobium paniceum)

Σκαθάρι του Καπνού. Είναι της ίδιας οικογενείας με το Lasioderma serricorne αλλά είναι ελαφρώς μεγαλύτερο και πιο μακρύ. Το ενήλικο έχει μήκος 2-4 χιλ. Το θηλυκό γεννά 50-100 αυγά μεμονωμένα στα τρόφιμα και η ολοκλήρωση του κύκλου ζωής απαιτεί τουλάχιστον 7 μήνες. 

Στα δροσερά κλίματα υπάρχει μια γενιά τον χρόνο. Η προνύμφη είναι παμφάγος. Τρέφεται με ένα ευρύ φάσμα τροφίμων όπως αποξηραμένα βότανα, ξηρούς καρπούς, σιτηρά, μπαχαρικά, κόκκους καφέ, μπισκότα, σοκολάτα, μακαρόνια, ξερά φασόλια, ξερές ζωοτροφές, σκόνη γάλα, ιχθυάλευρα, ψωμί, αποξηραμένα άνθη κλπ.

 

Καταπολέμηση:

Ο έλεγχος και παρακολούθηση του πληθυσμού των εντόμων με φερομόνες είναι σήμερα το σημαντικότερο βήμα στην έγκαιρη καταπολέμηση των εντόμων αποθηκών. Η χρησιμοποίηση φερομονικών παγίδων σύλληψης βοηθούν στην άμεση παγίδευση των εντόμων με αποτέλεσμα την ανίχνευση της παρουσίας τους στο χώρο, την παρακολούθηση της αύξησης του πληθυσμού τους και την έγκαιρη λήψη μέτρων αντιμετώπισης του προβλήματος. Άλλοι τρόποι καταπολέμησης είναι:
  • με εφαρμογή νεφελοψεκασμού (fogger) με ειδικά εντομοκτόνα σκευάσματα.
  • χρήση φωτεινών και κολλητικών παγίδων
  • με υποκαπνισμό τόσο στα προϊόντα όσο και στο χώρο. Συνήθως χρησιμοποιείται η φωσφίνη ως αέριο υποκαπινισμού. Το σημαντικότερο πλεονέκτημα της μεθόδου αυτής καταπολέμησης είναι ότι θανατώνει τα έντομα σε όλα τους τα στάδια (αυγό-προνύμφη-χρυσαλίδα-τέλειο).