Μπουφίδου 42 Λιβαδειά, ΤΚ 32131, Βοιωτία
Δευτέρα - Παρασκευή 09:00 - 14:00 & 17:30 - 21:00
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
Μπουφίδου 42 Λιβαδειά, ΤΚ 32131, Βοιωτία
Δευτέρα - Παρασκευή 09:00 - 14:00 & 17:30 - 21:00

Σκαθάρι του Καπνού (Lasioderma serricorne)

Σκαθάρι του Καπνού

Σκαθάρι του Καπνού (Lasioderma serricorne)

Σκαθάρι του Καπνού. Τα ενήλικα έντομα έχουν μήκος 2.0 έως 3.5 χιλ. Χαρακτηριστικό τους είναι ότι το κεφάλι τους είναι κάθετο προς τον άξονα του σώματος. Τα θηλυκά γεννούν περίπου 100 αυγά από την 3η ημέρα έως την 10η ημέρα από την εμφάνιση τους. Αναπτύσσονται σε ενηλίκους σε 40 έως 50 ημέρες σε 30 °C. Οι προνύμφες είναι το επιβλαβέστερο παράσιτο στις βιομηχανίες καπνών. 

Μολύνουν τα διάφορα είδη ξηρών τροφίμων όπως το αλεύρι, τα μπισκότα, τα αλεσμένα δημητριακά, τους ξηρούς καρπούς, τους ελαιώδεις σπόρους, τα αποξηραμένα βότανα και φρούτα, τα αρωματικά φυτά, τα τρόφιμα κατοικίδιων ζώων και τα ξηρά φύλλα καπνών.

 

Καταπολέμηση:

Ο έλεγχος και παρακολούθηση του πληθυσμού των εντόμων με φερομόνες είναι σήμερα το σημαντικότερο βήμα στην έγκαιρη καταπολέμηση των εντόμων αποθηκών. Η χρησιμοποίηση φερομονικών παγίδων σύλληψης βοηθούν στην άμεση παγίδευση των εντόμων με αποτέλεσμα την ανίχνευση της παρουσίας τους στο χώρο, την παρακολούθηση της αύξησης του πληθυσμού τους και την έγκαιρη λήψη μέτρων αντιμετώπισης του προβλήματος. Άλλοι τρόποι καταπολέμησης είναι:
  • με εφαρμογή νεφελοψεκασμού (fogger) με ειδικά εντομοκτόνα σκευάσματα.
  • χρήση φωτεινών και κολλητικών παγίδων
  • με υποκαπνισμό τόσο στα προϊόντα όσο και στο χώρο. Συνήθως χρησιμοποιείται η φωσφίνη ως αέριο υποκαπινισμού. Το σημαντικότερο πλεονέκτημα της μεθόδου αυτής καταπολέμησης είναι ότι θανατώνει τα έντομα σε όλα τους τα στάδια (αυγό-προνύμφη-χρυσαλίδα-τέλειο).