Μπουφίδου 42 Λιβαδειά, ΤΚ 32131, Βοιωτία
Δευτέρα - Παρασκευή 09:00 - 14:00 & 17:30 - 21:00
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
Μπουφίδου 42 Λιβαδειά, ΤΚ 32131, Βοιωτία
Δευτέρα - Παρασκευή 09:00 - 14:00 & 17:30 - 21:00

Σιτόφιλους ή “ψείρα” (Sitophilus sp Granarius, Oryzae)

Σιτόφιλους ή "ψείρα" (Sitophilus sp Granarius, Oryzae)

Σιτόφιλους ή "ψείρα" (Sitophilus sp Granarius, Oryzae)

Σκαθάρι του Σιταριού. Από αυτά άλλα είδη πετούν και άλλα όχι, Τα ενήλικα έχουν μήκος 3-5 χιλ. Τρώνε το εσωτερικό των σπόρων και εκεί το θηλυκό εναποθέτει τα αυγά καθιστώντας τα σιτηρά ακατάλληλα προς κατανάλωση. Γεννούν έως 400 αυγά, με μία αναλογία 2-3 αυγά την ημέρα και έχουν περίπου 4 γενιές ανά έτος. Ο βιολογικός τους κύκλος είναι 30-40 ημέρες το καλοκαίρι και 120 – 150 ημέρες τον χειμώνα. 

Μολύνουν το σιτάρι, το καλαμπόκι, το κριθάρι αλλά και το ρύζι και τα όσπρια. Τα τέλεια πολλές φορές τρέφονται και με προϊόντα αλευροποιίας. Σε περίπτωση μεγάλου πληθυσμού αυξάνουν την θερμοκρασία και την υγρασία των δημητριακών με τα προϊόντα του μεταβολισμού τους.

 

Καταπολέμηση:

Ο έλεγχος και παρακολούθηση του πληθυσμού των εντόμων με φερομόνες είναι σήμερα το σημαντικότερο βήμα στην έγκαιρη καταπολέμηση των εντόμων αποθηκών. Η χρησιμοποίηση φερομονικών παγίδων σύλληψης βοηθούν στην άμεση παγίδευση των εντόμων με αποτέλεσμα την ανίχνευση της παρουσίας τους στο χώρο, την παρακολούθηση της αύξησης του πληθυσμού τους και την έγκαιρη λήψη μέτρων αντιμετώπισης του προβλήματος. Άλλοι τρόποι καταπολέμησης είναι:
  • με εφαρμογή νεφελοψεκασμού (fogger) με ειδικά εντομοκτόνα σκευάσματα.
  • χρήση φωτεινών και κολλητικών παγίδων
  • με υποκαπνισμό τόσο στα προϊόντα όσο και στο χώρο. Συνήθως χρησιμοποιείται η φωσφίνη ως αέριο υποκαπινισμού. Το σημαντικότερο πλεονέκτημα της μεθόδου αυτής καταπολέμησης είναι ότι θανατώνει τα έντομα σε όλα τους τα στάδια (αυγό-προνύμφη-χρυσαλίδα-τέλειο).