Μπουφίδου 42 Λιβαδειά, ΤΚ 32131, Βοιωτία
Δευτέρα - Παρασκευή 09:00 - 14:00 & 17:30 - 21:00
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
Μπουφίδου 42 Λιβαδειά, ΤΚ 32131, Βοιωτία
Δευτέρα - Παρασκευή 09:00 - 14:00 & 17:30 - 21:00

Ξυλοφάγα Κολεόπτερα – Σαράκι

Ξυλοφάγα Κολεόπτερα - Σαράκι

Ξυλοφάγα Κολεόπτερα - Σαράκι

Τα κολεόπτερα ανήκουν σε μια μεγάλη κατηγορία ξυλοφάγων εντόμων τα οποία κατοικούν και αναπαράγονται στο ξύλο. Γεννούν αυγά απ’ όπου βγαίνουν οι προνύμφες, που δεν μοιάζουν με το σκαθάρι, και στη συνέχεια προκύπτει το τέλειο έντομο. Τα σκαθάρια που προτιμούν για τροφή τους το ξύλο είναι γνωστά ως “σαράκι”. Έχουν έναν κύκλο ζωής που κυμαίνεται από 3 μήνες έως περισσότερο από 1 χρόνο, ανάλογα με τη θερμοκρασία, την υγρασία, και τη διατροφική ποιότητα του ξύλου. Τα ενήλικα ξυλοφάγα είναι συνήθως σε αποχρώσεις του καφέ -κόκκινου. Είναι γνωστά ως σκαθάρια σκόνης, επειδή οι προνύμφες δημιουργούν μια λεπτή, σκόνη – πούδρα (ένα μείγμα από περιττώματα και ρινίσματα ξύλου που έχει τη σύσταση αλεύρου ή ταλκ σκόνης). Η σκόνη αυτή εμφανίζεται μέσα στις στοές των προνυμφών που περιστασιακά πέφτει από τις τρύπες εξόδου σε μικρούς σωρούς σε δάπεδα ή άλλες επιφάνειες. Αυτή η λεπτή κοκκώδες στάχτη διακρίνει το σαράκι από άλλου είδους ξυλοφάγα έντομα στα κτήρια.

 

Συνολικά υπάρχουν 9 κατηγορίες εντόμων που προσβάλουν το ξύλο ανάλογα με τον τύπο του (Anodidae, Bostrychidae, Lyctidae, Cerambycidae, Hylotrupes, Buprestidae, Scolytidae, Ambrosia, Curculionidae). Τα περισσότερα ξυλοφάγα Κολεόπτερα κατοικημένων χώρων υπάγονται στις οικογένειες Anobidae, Bostrychiadae και Lyctinae.

Οικογένεια: BOSTRYCHIDAE

Είναι γνωστά ως false powderpost beetles. Οι αποικίες αυτών των εντόμων ποικίλουν καθώς εμφανίζονται τόσο σε σκληρά όσο μαλακά ξύλα. Σε αντίθεση τα θηλυκά άλλων ξυλοφάγων που εναποθέτουν τα αυγά τους στην επιφάνεια του ξύλου, έντομα αυτής της κατηγορίας σχηματίζουν μια σήραγγα στο ξύλο και στη συνέχεια εναποθέτουν τα αυγά τους στους πόρους του ξύλου ή σε ρωγμές εντός της σήραγγας. Οι προνύμφες αφήνουν σκόνη πυκνής μορφής χονδροειδή που μοιάζει με σαπούνι σε σκόνη. Αν και δεν προτιμούν αφυδατωμένο ξύλο, μερικά προσβάλλουν κατεργασμένη ξυλεία (συνήθως σε κατοικίες). Προκαλεί τεράστιες ζημιές σε πατώματα και ξύλινες οροφές. Προσβάλλει ιδιαίτερα το ξύλο καστανιάς.

Οικογένεια: ANOBIIDAE

Τα ξυλοφάγα σκαθάρια της οικογένειας Anobiidae είναι γνωστά ως Deathwatch Beetles. Συχνά συγχέονται με τα έντομα αποθηκών και καπνού(πχ stegobium). Τα σκαθάρια μολύνουν κυρίως κωνοφόρα, ιδιαίτερα έλατο, το οποίο χρησιμοποιείται σε δοκούς, θεμέλια , και ορισμένα είδη επίπλων. Θα βρείτε συνήθως αυτό το σκαθάρι στο παλιό ξύλο ή που είναι μερικώς σάπιο. Τα σκαθάρια προτιμούν το ξύλο που είναι πιο υγρό σε ποσοστά υγρασίας μεγαλύτερη από 14% συνεπώς το πρόβλημα μπορεί να είναι μικρότερο σε περιπτώσεις κτηρίων με κεντρική θέρμανση και κλιματισμό. Είναι πιο πιθανό να τα εντοπίσουμε σε υπόγεια, περιοχές με υγρασία ή άλλα βοηθητικά κτίσματα. Επειδή τα περισσότερα είδη πετούν, μετακινούνται εύκολα από κατοικία σε κατοικία και από τα δάση στις κατοικίες. Όσα δεν πετούν, μεταφέρονται με προσβεβλημένα υλικά. Οι τρύπες που αφήνουν τα σκαθάρια αυτής της οικογενείας μπορούν να είναι διαφόρων μεγεθών ενώ άλλων ειδών τείνουν να είναι προς το ίδιο μέγεθος Τα ενήλικα είναι κοκκινωπά έως σκούρο καφέ και γεννούν τα αυγά σε σχισμές, μικρά ανοίγματα, ή τους πόρους των ημιτελών ξύλων. Μπορεί να χρειαστούν 2 χρόνια για να ολοκληρωθεί κάθε γενιά.

Οικογένεια: LYCTIDAE

Σημαντικοί εχθροί ξυλείας. Ξερό ή επεξεργασμένο ξύλο με υψηλή περιεκτικότητα σε άμυλο. Καυσόξυλα, ξύλινος διάκοσμος, έπιπλα, κορνίζες, κατασκευές από μπαμπού. Προσβάλλει ιδιαίτερα ξύλα Αφρικάνικης προέλευσης. Έχει πολλές γενεές κατ’ έτος.

 

Καταπολέμηση:

Υπολειμματική:

Η μέθοδος αφορά στη χρήση ειδικών εντομοκτόνων σκευασμάτων, χαμηλής τοξικότητας για τον άνθρωπο και υψηλής υπολειμματικής δράσης (διάρκεια). Τα σκευάσματα που χρησιμοποιούνται είναι εγκεκριμένα για εφαρμογές σε κατοικημένους χώρους. Η καταπολέμηση πραγματοποιείται με υπολειμματικούς ψεκασμούς και τη μέθοδο της ψυχρής ή θερμής εκνέφωσης. Οι εκνεφώσεις γίνονται με τη βοήθεια ειδικών συσκευών (cold/thermalfogger), καλύπτουν το χώρο ολοκληρωμένα και μεγιστοποιούν την αποτελεσματικότητα της εφαρμογής. Η μέθοδος εφαρμόζεται συχνότερα για την προληπτική αντιμετώπιση και δεν έχει κατασταλτικό χαρακτήρα.

 

Υποκαπνισμός με χρήση Φωσφίνης:

Η μέθοδος σχετίζεται με τη χρήση αέριων εντομοκτόνων σκευασμάτων με εξαιρετική διεισδυτικότητα, τα οποία σε κατάλληλη συγκέντρωση είναι τοξικά για όλα τα στάδια του εντόμου (όπως η φωσφίνη). Οι απεντομώσεις με υποκαπνισμό έχουν άμεσα και ολοκληρωμένα αποτελέσματα. Χρησιμοποιούνται σε εκτεταμένες και δύσκολες στην αντιμετώπισή τους προσβολές. Αποτελεί την κύρια μέθοδο που χρησιμοποιείται κατά την επεξεργασία των προϊόντων που πρόκειται να εισαχθούν ή να εξαχθούν για την αποτροπή της μεταφοράς παρασίτων. Το αέριο της φωσφίνης διαπερνάει το ξύλο εισχωρεί στο εσωτερικό και σκοτώνει όλα τα έντομα.

 

Εφαρμογή Σκευασμάτων Διαποτισμού:

Κατά την εφαρμογή χρησιμοποιούνται εγκεκριμένα σκευάσματα με εντομοκτόνο και μυκητοκτόνο δράση, που έχουν την ικανότητα να εισχωρούν σε βάθος στους πόρους του ξύλου. Η επικάλυψη πραγματοποιείται με μηχανικά μέσα ή με ειδικά ψεκαστικά μηχανήματα για την απεντόμωση μεγάλων χώρων