Μπουφίδου 42 Λιβαδειά, ΤΚ 32131, Βοιωτία
Δευτέρα - Παρασκευή 09:00 - 14:00 & 17:30 - 21:00
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
Μπουφίδου 42 Λιβαδειά, ΤΚ 32131, Βοιωτία
Δευτέρα - Παρασκευή 09:00 - 14:00 & 17:30 - 21:00

Πλόντια (Plodia interpunctella)

Πλόντια (Plodia interpunctella)

Πλόντια (Plodia interpunctella)

Πεταλούδα με αχυρόχρυσα κρόσια, άνοιγμα πτερύγων που φτάνει τα 12-16 χιλ. και σώμα μήκους 8-10 χιλ. (το ενήλικο). Το θηλυκό ενήλικο γεννά 60-300 αυγά που εκκολάπτονται σε 2-14 ημέρες. Μπορεί να έχει 3-5 γέννες ανά έτος. Ο βιολογικός κύκλος ολοκληρώνεται σε 6-8 εβδομάδες. 

Η εμφάνιση τους ξεκινά τον Απρίλιο κάτω από άριστες συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας. Προσβάλουν δημητριακά και παράγωγά τους, ξηρούς καρπούς, σοκολάτες, γάλα σκόνη, κακάο κλπ. 

Προτιμούν τα στάχια στον αγρό και καθιστούν το κριθάρι ακατάλληλο για την ζυθοποιία γιατί προσβάλει το εσωτερικό των σπόρων και κλείνει την οπή με ένα υμένιο, δυσκολεύοντας την αναγνώριση των προσβεβλημένων σπόρων.

 

Καταπολέμηση:

Ο έλεγχος και παρακολούθηση του πληθυσμού των εντόμων με φερομόνες είναι σήμερα το σημαντικότερο βήμα στην έγκαιρη καταπολέμηση των εντόμων αποθηκών. Η χρησιμοποίηση φερομονικών παγίδων σύλληψης βοηθούν στην άμεση παγίδευση των εντόμων με αποτέλεσμα την ανίχνευση της παρουσίας τους στο χώρο, την παρακολούθηση της αύξησης του πληθυσμού τους και την έγκαιρη λήψη μέτρων αντιμετώπισης του προβλήματος.

Άλλοι τρόποι καταπολέμησης είναι:

  • με εφαρμογή νεφελοψεκασμού (fogger) με ειδικά εντομοκτόνα σκευάσματα.
  • χρήση φωτεινών και κολλητικών παγίδων
  • με υποκαπνισμό τόσο στα προϊόντα όσο και στο χώρο. Συνήθως χρησιμοποιείται η φωσφίνη ως αέριο υποκαπινισμού. Το σημαντικότερο πλεονέκτημα της μεθόδου αυτής καταπολέμησης είναι ότι θανατώνει τα έντομα σε όλα τους τα στάδια (αυγό-προνύμφη-χρυσαλίδα-τέλειο).