Μπουφίδου 42 Λιβαδειά, ΤΚ 32131, Βοιωτία
Δευτέρα - Παρασκευή 09:00 - 14:00 & 17:30 - 21:00
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
Μπουφίδου 42 Λιβαδειά, ΤΚ 32131, Βοιωτία
Δευτέρα - Παρασκευή 09:00 - 14:00 & 17:30 - 21:00

Μυρμήγκια

Μυρμήγκια

Μυρμήγκια

Τα μυρμήγκια είναι κοινωνικά έντομα της οικογένειας Formicidae αποτελούν την τάξη Υμενόπτερα. Τα μυρμήγκια σχηματίζουν αποικίες με μέγεθος που ποικίλει από μερικές δεκάδες θηρευτές που ζουν σε μικρές φυσικές κοιλότητες έως κοινωνίες με υψηλή οργάνωση που καλύπτουν μεγάλες περιοχές και αποτελούνται από εκατομμύρια μέλη. Τα μυρμήγκια διαφέρουν μορφολογικά από άλλα έντομα στο ότι έχουν αρθρωτές κεραίες, μεσοθωρακικούς αδένες, και μια έντονη συστολή της δεύτερου κοιλιακού τμήματός τους σε μία ένωση που θυμίζει μίσχο.

Τα μυρμήγκια φτιάχνουν είτε υπόγειες φωλιές, είτε τις κατασκευάζουν πάνω σε δέντρα. Οι μυρμηγκοφωλιές μπορεί να βρίσκονται στο έδαφος, κάτω από πέτρες, κάτω από πεσμένα τμήματα δέντρων ή μέσα σε αυτά, μέσα σε κοιλότητες κορμών ή ακόμα και σε βελανίδια. Τα μυρμήγκια επιλέγουν προσεκτικά την τοποθεσία της φωλιάς τους. Υπάρχουν δύο κύρια είδη, το Μαύρο ή Μυρμήγκι του κήπου (Lasius niger) και το Μυρμήγκι του Φαραώ (Monomorium pharaonis).

Τα περισσότερα μυρμήγκια είναι αρπακτικά, πτωματοφάγοι, και έμμεσα φυτοφάγα, αλλά κάποια είδη έχουν αναπτύξει εξειδικευμένους τρόπους εξασφάλισης τροφής. Είναι ένα έντομο υψηλής ενόχλησης διότι εμφανίζεται σε μεγάλους πληθυσμούς. Είναι πολύ δυνατά έντομα και μπορούν να σηκώσουν 25 φορές το βάρος του. Η μέση υπολογιζόμενη διάρκεια ζωής ενός μυρμηγκιού είναι 45-60 ημέρες.

Τα μυρμήγκια μπορούν να ταξιδέψουν σε μεγάλες αποστάσεις σε αναζήτηση τροφής. Ακόμα και ο καθαρότεροι χώροι μπορεί να έχουν κάποιες τροφές για τα μυρμήγκια οπότε και μπορεί να εισβάλει μεγάλος πληθυσμός κι έτσι για την απομάκρυνσή τους να χρειαστείτε επαγγελματική βοήθεια.

Τα Μυρμήγκια του Φαραώ αποτελούν το μεγαλύτερο κίνδυνο για την υγεία. Επειδή τρέφονται συχνά σε ανθυγιεινές περιοχές, όπως οι αποχετεύσεις και οι κάδοι απορριμμάτων, μπορούν εύκολα να μεταδώσουν παθογόνους μικροοργανισμούς.

 

Καταπολέμηση:

Για την καταπολέμηση των μυρμηγκιών, εφαρμόζουμε υπολειμματικούς ψεκασμούς με εντομοκτόνα υγειονομικής σημασίας, τοποθέτηση εντομοκτόνων υγειονομικής σημασίας σε σκόνη στα περάσματα, τοποθέτηση μη τοξικών μυρμηγκοκτόνων gel ή παγίδες μυρμήγκιων.