Μπουφίδου 42 Λιβαδειά, ΤΚ 32131, Βοιωτία
Δευτέρα - Παρασκευή 09:00 - 14:00 & 17:30 - 21:00
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
Μπουφίδου 42 Λιβαδειά, ΤΚ 32131, Βοιωτία
Δευτέρα - Παρασκευή 09:00 - 14:00 & 17:30 - 21:00

Μύγα

Μύγα

Μύγα

Η οικιακή μύγα (Musca domestica Linnaeus, 1758) είναι έντομο της τάξης των δίπτερων και κατατάσσεται στην οικογένεια Muscidae. Οι μύγες είναι πολύ συνηθισμένες σε όλο τον κόσμο και συχνά συνδέονται με την ανθρώπινη δραστηριότητα. Συνήθως απαντώνται όπου υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες αναπαραγωγής, δηλαδή σε υγρή οργανική ύλη. Τρέφεται με υγρά ή ημι-υγρά πέρα από τα στερεά οργανικά υλικά που προεπεξεργάζεται με το σάλιο ή τον εμετό της.

 

Λόγω της μεγάλης ποσότητας τροφής την οποία προσλαμβάνει ημερησίως, αφήνει περιττώματα σχεδόν συνεχόμενα και αυτός είναι ένας από τους παράγοντες που καθιστά αυτό το έντομο φορέα επιβλαβών παθογόνων μικροοργανισμών και πολύ επικίνδυνο.

 

Αναπαράγονται με εξαιρετική ευκολία τόσο εξαιτίας της ικανότητάς της να εναποθέτει αυγά στο εσωτερικό οποιουδήποτε υλικού βιολογικής φύσης το οποίο αποσυντίθεται, τόσο όσο και χάρη στην ταχύτητα με την οποία αναπτύσσονται οι προ νύμφες και γίνονται ενήλικες, με τη σειρά τους ικανές να αναπαραχθούν (περίπου 10 μέρες). Η διάρκεια ζωής της υπό άριστες διατροφικές και περιβαλλοντικές συνθήκες είναι 8-10 μέρες κατά τη διάρκεια των οποίων μπορεί να εναποθέσει έως και 1000 αυγά (150-200 τη φορά κάθε 3-4 μέρες). Αυτά τα έντομα μπορούν να πετάξουν μερικά χιλιόμετρα. Δραστηριοποιούνται μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας και το βράδυ αναπαύονται στις γωνίες των δωματίων ή “κολλημένες” στις οροφές (ταβάνια). Είναι ικανές να μεταφέρουν πάνω από 100 παθογόνους παράγοντες οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τον τύφο, τη χολέρα, τη σαλμονέλα, τη σιγκέλωση, τον άνθρακα, μολύνσεις των ματιών και ενδοπαρασιτικούς σκώληκες. Στις φτωχότερες χώρες κάτω από ανεπαρκείς υγειονομικές συνθήκες, οι μύγες βρίσκονται ανάμεσα στους κυριότερους μεταφορείς ασθενειών. Είναι γνωστό ότι οι μύγες μεταδίδουν την εντερίτιδα και παρασιτικά σκουλήκια. Ορισμένα στελέχη έχουν αναπτύξει αντίσταση σε κοινά εντομοκτόνα.

 

Καταπολέμηση:

Η μείωση του πληθυσμού της μύγας εξωτερικά επιτυγχάνεται με την εφαρμογή υπολειμματικών ψεκασμών στις εξωτερικές επιφάνειες των κτηρίων και την χρήση ειδικών τροφοελκυστικών παγίδων. Σε εσωτερικούς χώρους η καταπολέμηση της μύγας γίνεται με εφαρμογή ειδικού εντομοκτόνου σε μορφή επιχρίσματος με πινέλο σε επιλεγμένα σημεία από εξειδικευμένους τεχνικούς απολυμαντές και την χρήση εντομοπαγίδων.