Μπουφίδου 42 Λιβαδειά, ΤΚ 32131, Βοιωτία
Δευτέρα - Παρασκευή 09:00 - 14:00 & 17:30 - 21:00
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
Μπουφίδου 42 Λιβαδειά, ΤΚ 32131, Βοιωτία
Δευτέρα - Παρασκευή 09:00 - 14:00 & 17:30 - 21:00

Εφέστια (Ephestia Elutella, Cautella, kuhniella)

Εφέστια (Ephestia Elutella, Cautella, kuhniella)

Εφέστια (Ephestia Elutella, Cautella, kuhniella)

Πεταλούδα με άνοιγμα πτερύγων 18-25 χιλ. και μήκος σώματος 10-11 χιλ (το ενήλικο). Αναπτύσσει μέχρι 5 γενιές ανά έτος. Τα ενήλικα είναι βραχύβια (13-15 ημέρες) και δεν σιτίζονται. Το θηλυκό γεννά μέχρι και 280 αυγά στα προϊόντα τα οποία προσβάλλονται και από τα οποία τρέφονται οι προνύμφες. Ο βιολογικός κύκλος ολοκληρώνεται σε 50-90 ημέρες. 

Εμφανίζονται σε καπναποθήκες και προσβάλλουν αποξηραμένα φύλλα καπνού, αλλά προσβάλλουν και άλευρα, όσπρια, ξηρούς καρπούς, κόκκους καφέ και κακάο και επομένως είναι ένα από τα σοβαρά παράσιτα και στην σοκολατοβιομηχανία. Συγκεκριμένα δημιουργεί ζυμώσεις μετατρέποντας το αλεύρι σε “μαλλί” και δίνει σε αυτό μία δυσάρεστη οσμή καθιστώντας το μη εμπορεύσιμο.

 

Καταπολέμηση:

Ο έλεγχος και παρακολούθηση του πληθυσμού των εντόμων με φερομόνες είναι σήμερα το σημαντικότερο βήμα στην έγκαιρη καταπολέμηση των εντόμων αποθηκών. Η χρησιμοποίηση φερομονικών παγίδων σύλληψης βοηθούν στην άμεση παγίδευση των εντόμων με αποτέλεσμα την ανίχνευση της παρουσίας τους στο χώρο, την παρακολούθηση της αύξησης του πληθυσμού τους και την έγκαιρη λήψη μέτρων αντιμετώπισης του προβλήματος. Άλλοι τρόποι καταπολέμησης είναι:
  • με εφαρμογή νεφελοψεκασμού (fogger) με ειδικά εντομοκτόνα σκευάσματα.
  • χρήση φωτεινών και κολλητικών παγίδων
  • με υποκαπνισμό τόσο στα προϊόντα όσο και στο χώρο. Συνήθως χρησιμοποιείται η φωσφίνη ως αέριο υποκαπινισμού. Το σημαντικότερο πλεονέκτημα της μεθόδου αυτής καταπολέμησης είναι ότι θανατώνει τα έντομα σε όλα τους τα στάδια (αυγό-προνύμφη-χρυσαλίδα-τέλειο).