Μπουφίδου 42 Λιβαδειά, ΤΚ 32131, Βοιωτία
Δευτέρα - Παρασκευή 09:00 - 14:00 & 17:30 - 21:00
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
Μπουφίδου 42 Λιβαδειά, ΤΚ 32131, Βοιωτία
Δευτέρα - Παρασκευή 09:00 - 14:00 & 17:30 - 21:00

Ακάρι των Αλεύρων – Acarus siro

Acarus siro - ακάρι των άλευρων

Ακάρι των Αλεύρων - Acarus siro

Τα ακάρεα των σιτηρών (Ακάρι των αλεύρων) είναι πολύ μικρά σε μέγεθος (δυσδιάκριτο με γυμνό οφθαλμό), φθάνει μέχρι 0,5 χιλ. έχουν χρώμα υπόλευκο με 4 ζεύγη ποδιών που έχουν χρώμα ροζ. συναντάται συχνά σε αποθήκες και ενίοτε σε αλευρόμυλους. Δεν αντέχει τις θερμοκρασίες άνω των 30 °C και δεν αναπτύσσεται αν η σχετική υγρασία είναι κάτω από 65%. Ο βιολογικός του κύκλος διαρκεί περίπου 10 μέρες. Το θηλυκό γεννά 500-800 αυγά με μία αναλογία 20-30 την ημέρα. Επιζήμιο για όλα τα είδη αποξηραμένων προϊόντων, τυριά, σπόρους, άλευρα ζωοτροφές κλπ. Υπάρχει και το ακάρι που δημιουργεί τόσο το ίδιο δερματίτιδες, όσο και τα περιτώμματά και τα εκδύματά του αλλεργικό άσθμα στον άνθρωπο.

 

Καταπολέμηση:

Ο έλεγχος και παρακολούθηση του πληθυσμού των εντόμων με φερομόνες είναι σήμερα το σημαντικότερο βήμα στην έγκαιρη καταπολέμηση των εντόμων αποθηκών. Η χρησιμοποίηση φερομονικών παγίδων σύλληψης βοηθούν στην άμεση παγίδευση των εντόμων με αποτέλεσμα την ανίχνευση της παρουσίας τους στο χώρο, την παρακολούθηση της αύξησης του πληθυσμού τους και την έγκαιρη λήψη μέτρων αντιμετώπισης του προβλήματος.

Άλλοι τρόποι καταπολέμησης είναι:

  • με εφαρμογή νεφελοψεκασμού (fogger) με ειδικά εντομοκτόνα σκευάσματα.
  • χρήση φωτεινών και κολλητικών παγίδων
  • με υποκαπνισμό τόσο στα προϊόντα όσο και στο χώρο. Συνήθως χρησιμοποιείται η φωσφίνη ως αέριο υποκαπινισμού. Το σημαντικότερο πλεονέκτημα της μεθόδου αυτής καταπολέμησης είναι ότι θανατώνει τα έντομα σε όλα τους τα στάδια (αυγό-προνύμφη-χρυσαλίδα-τέλειο).