Απολυμάνσεις – Μικροβιοκτονίες

Η απολύμανση αποτελεί μια από τις σημαντικότερες διαδικασίες η οποία διασφαλίζει την υγιεινή όλων των χώρων και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της διασφάλισης ποιότητας.

Η εφαρμογή ενός προγράμματος απολύμανσης-μικροβιοκτονίας μειώνει τον κίνδυνο μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών μειώνοντας το επίπεδο του μικροβιακού φορτίου σε χώρους όπως νοσοκομεία, κοινόχρηστοι χώροι, μέσα μαζικής μεταφοράς, σχολεία κ.α. Για τη διατήρηση ενός υψηλού επιπέδου υγιεινής χρησιμοποιούνται σύγχρονες μέθοδοι από έμπειρο προσωπικό καθώς και εγκεκριμένα μικροβιοκτόνα προϊόντα.

Απεντομώσεις

Mε τις εφαρμογές απεντόμωσης προστατεύουμε χώρους διαμονής και χώρους διακίνησης τροφίμων, από την πιθανότητα εισόδου εντόμων και την δημιουργία εστιών. Η επιλογή της καταλληλότερης μεθόδου απεντόμωσης εξαρτάται από: το είδος του εντόμου, τη χρήση του χώρου, την επιφάνειας εφαρμογής, τη συχνότητα καθαρισμού και τις καιρικές συνθήκες. Με τις μεθόδους απεντόμωσης που ακολουθούμε, επιτυγχάνουμε μέγιστη αποτελεσματικότητα σε συνδυασμό με την ανυπαρξία κινδύνων μόλυνσης τροφών και καταστροφής εξοπλισμού.

Ψεκασμός με χρήση ψεκαστήρων χαμηλής πίεσης Γίνεται διοχέτευση του εντομοκτόνου στις επιφάνειες όπου περνούν, επικάθονται ή κάνουν φωλιάσματα τα έντομα στόχοι, με ψεκαστήρες χαμηλής πίεσης 6 atm.

Ψυχρή-θερμή εκνέφωση Εφαρμόζεται με ειδικούς εκνεφωτές. Το εντομοκτόνο διαχέεται σε σταγόνες μεγέθους 20 έως 80 μm σε όλες τις επιφάνειες και τις λεπτομέρειές τους. Το μικρό μέγεθος της σταγόνας σε συνδυασμό με τον τρόπο εφαρμογής έχει σαν αποτέλεσμα την εναπόθεση της δραστικής ουσίας όχι μόνο στις επιφάνειες αλλά και μέσα στις σχισμές της. Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά γιατί δεν χρειάζεται να περιμένουμε το πέρασμα του εντόμου από την ψεκασμένη επιφάνεια αλλά το βρίσκουμε εμείς στην φωλιά του ή στην κρυψώνα του.

Gel για κατσαρίδες Χρησιμοποιούνται δολώματα έτοιμα για χρήση, σε μορφή gel τα οποία δρουν στο νευρικό σύστημα των εντόμων. Εφαρμόζεται σε σημεία όπου ο ψεκασμός είναι αδύνατος. Η εφαρμογή του μπορεί να γίνει την ώρα που ο χώρος βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία. Το επαναστατικό με την εφαρμογή gel είναι ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος επαφής με τα τρόφιμα ή το προσωπικό της εταιρίας και ο βαθμός θνησιμότητας των εντόμων κυμαίνεται σε ποσοστό 100%, δίοτι η δραστική μεταφέρεται στο φώλιασμα μέσω της κοπροφαγίας και του καννιβαλισμού, χαρακτηριστικό γνώρισμα, των κατσαρίδων.

Μυοκτονίες

Τι κάνουμε.
Καταστολή εισβολής ποντικών Καλύπτουμε έκτακτα προβλήματα και εισβολές ποντικών σε οποιοδήποτε χώρο. Με πρόληψη εισβολής, δημιουργούμε και συντηρούμε συστήματα δολωματικών σταθμών και παγίδων σε όλους τους χώρους, για αποτελεσματικό έλεγχο του πληθυσμού των τρωκτικών.

Πως γίνεται.
Με μυοκτόνα σκευάσματα τελευταίας γενιάς με αιμολυτική δράση. Τα τρωκτικά αποθνήσκουν μετά τη λήψη τους σε διάστημα 5 με 10 ημέρες ανάλογα με το μέγεθός τους και μακριά από το σημείο που έφαγαν το δόλωμα χωρίς να δημιουργείται δολωματοφοβία ή υποψία στα υπόλοιπα. Χρήση δολωματικών σταθμών, παγίδων καθώς επίσης δαγκάνες, κόλλες κ.λ.π. Σημειώνεται πως η πρόληψη συνιστάται ως η καλύτερη θεραπεία. Το σφράγισμα πιθανών σημείων πρόσβασης, καλύτερη διαχείριση των αποβλήτων, λυμάτων καθώς και καλύτερη σχεδίαση διασφαλίζουν τη μέγιστη αποτελεσματικότητα των εφαρμογών.

Κυριότερα επιβλαβή τρωκτικά
Ποντικός των φρεατίων – Καφέ αρουραίος (Rattus norvegicus) Αρουραίος της στέγης – Μαύρος αρουραίος (Rattus rattus) Οικιακός ποντικός – House Mouse (Mus musculus)

Απωθήσεις Ερπετών

Παρ’ όλο που τα περισσότερα φίδια στην χώρα μας είναι ακίνδυνα οι περισσότεροι άνθρωποι λόγω άγνοιας πανικοβάλλονται στην θέα οποιουδήποτε φιδιού και νιώθουν πως απειλείται η ζωή τους. Σκοπός της οφιοαπώθησης είναι ο έλεγχος και η απώθηση, παντός είδους ερπετών, που μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα μέσα στο χώρο σας και η παρουσία τους εγκυμονεί κινδύνους για το προσωπικό, μόνιμους κατοίκους, τους επισκέπτες.
ΤΡΟΠΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ: · Με τη χρήση απωθητικών σκευασμάτων έντονης οσμής. Με ειδική εφαρμογή τοποθετούνται στα ευαίσθητα σημεία που κυκλοφορούν τα φίδια. Το αποτέλεσμα είναι η απομάκρυνση τους για αρκετές εβδομάδες, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες(ένταση και ύψος βροχόπτωσης). Η εφαρμογή γίνεται σε όλους τους χώρους όπου υπάρχει πρόβλημα παρουσίας φιδιών καθώς και περιμετρικά του χώρου.
ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΑΠΩΘΗΣΗΣ ΦΙΔΙΩΝ :
Πιο συγκεκριμένα είναι:
Μίγμα αιθέριων ελαίων, φυτικής προέλευσης.(Τοποθέτηση εντος περιμέτρου του χώρου.) Μίγμα κετόνων με αιθέρια έλαια σε κοκκώδη μορφή με έντονες απωθητικές ιδιότητες.(Περιμετρική τοποθέτηση)

Χρόνοι εφαρμογής: Aπό Μάιο-Σεπτέμβριο, σύνολο 2 φορές. Τα φάρμακα που θα χρησιμοποιηθούν είναι εγκεκριμένα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σύμφωνα με τον νόμο Ν.721/77. Παρακάτω θα εξηγήσουμε πως μπορεί κάποιος να αποτρέψει όσο το δυνατόν την είσοδο των φιδιών στην ιδιοκτησία του και να μειώσει κατά πολύ τις πιθανότητες μιας τέτοιας συνάντησης στον χώρο αυτό.

Τεχνικές και μέθοδοι που ΔΕΝ έχουν αποτέλεσμα στην απώθηση φιδιών ή είναι επικίνδυνες για τον άνθρωπο και το περιβάλλον:
Θειάφι: Ενοχλητικό στην οσμή για τον άνθρωπο αλλά και αρκετά τοξικό, χωρίς κανένα αποδεδειγμένο αποτέλεσμα στην απώθηση φιδιών. Σκόρδο ή κρεμμύδι: Κανένα αποδεδειγμένο αποτέλεσμα στην απώθηση φιδιών. Πετρέλαιο ή βενζίνη: τοξικά για τον άνθρωπο, καταστρεπτικά για το περιβάλλον, χωρίς κανένα αποδεδειγμένο αποτέλεσμα στην απώθηση. Ναφθαλίνη: Επικίνδυνο υλικό, μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στο δέρμα, τα μάτια και το αναπνευστικό, βλάβες στο συκώτι, τους νεφρούς, το αίμα και το νευρικό σύστημα, ακόμα και καρκίνο. Δεν έχει αποδεδειγμένο αποτέλεσμα στην απώθηση.
Η καθημερινή ζωή των φιδιών είναι πολύ απλή και χωρίζεται κυρίως σε τέσσερα στάδια: θερμορύθμιση, αναζήτηση τροφής, ξεκούραση και αναπαραγωγή. Κατά 90% οι λόγοι για τους οποίους ένα φίδι θα επισκεφτεί το σπίτι μας είναι γιατί εκεί υπάρχει πηγή τροφής ή/και κρυψώνες όπου μπορεί να ξεκουραστεί

Η πρόληψη λοιπόν είναι αυτό που μπορούμε να κάνουμε για να αποτρέψουμε τα φίδια από το να επιλέξουν την κατοικία μας για «επίσκεψη».

Απωθήσεις Πτηνών

Το πλέον κοινό είδος πτηνού που παρατηρείται και έχει προσαρμοστεί άριστα στο σύγχρονο αστικό περιβάλλον είναι το περιστέρι (Columba livia). H εξάρτηση του περιστεριού από το ανθρωπογενές περιβάλλον για εύρεση τροφής και καταλύματος, το καθιστά σημαντικό παράγοντα όχλησης και κυρίως διασποράς επικίνδυνων μικροβίων και εντόμων.

ΠΡΟΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΑ

Καταστροφή των οιικοδομικών υλικών των κτηρίων
Τα περιττώματα των πουλιών εκτός του ότι ρυπαίνουν και υποβαθμίζουν αισθητικά τα κτήρια, εμπεριέχουν επιβλαβή οξέα τα οποία διαβρώνουν τα οικοδομικά υλικά – χρώματα, με απευθείας χημική δράση.

Πρόκληση ατυχημάτων
Επίσης τα περιττώματά τους καθιστούν μια επιφάνεια γλιστερή και επικίνδυνη με αποτέλεσμα την πιθανή πρόκληση σοβαρών ατυχημάτων. Μετάδοση σοβαρών ασθενειών στους ανθρώπους Οι παθογόνοι μικροοργανισμοί που ενδημούν στα περιττώματα των πτηνών και στη σκόνη που παράγεται από αυτά, είναι δυνατόν να προκαλέσουν σοβαρές ασθένειες στον άνθρωπο και ειδικότερα σε ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού όπως μικρά παιδιά, ηλικιωμένους, και άτομα με ευπαθές ανοσοποιητικό σύστημα.(π.χ Ιστοπλάσμωση, Ορνίθωση, Αλλεργίες, Εγκεφαλίτιδες κ.α)

Διιασπορά επιιβλαβών αρθροπόδων
Τα περιστέρια «φιλοξενούν» στο σώμα τους πλήθος αιμομυζιτικών παρασίτων, όπως κοριούς, ψύλλους, ψείρες, ακάρεα κ.α. που διασπείρονται στα κτήρια και στους χώρους όπου αναπαύονται και φωλιάζουν. Όλα τα παραπάνω προβλήματα συνηγορούν στη λήψη μέτρων για την απομάκρυνση των περιστεριών και διατήρηση των κτηρίων καθαρών από πουλιά.

Τα συστήματα απομάκρυνσης που θα χρησιμοποιηθούν πρέπει:

 • Να είναι ακίνδυνα για τα πτηνά
 • Να προσφέρουν διακριτικότητα
 • Να είναι αποτελεσματικά σε όλες τις περιπτώσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους έντασης προσβολής.
 • Να είναι εύκολα στη χρήση και στη τοποθέτηση τους.
 • Να έχουν διάρκεια και να μην απαιτούν συντήρηση.

HACCP

Σήμερα, η εφαρμογή ενός Συστήματος HACCP αποτελεί νομική υποχρέωση όλων των επιχειρήσεων τροφίμων γεγονός που εκφράζεται μέσα από τις απαιτήσεις των Κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αριθμούς 178/2002 και 852/2004.

 

Ο έλεγχος εφαρμογής του HACCP σύμφωνα με τη νομοθεσία γίνεται υποχρεωτικά και απροειδοποίητα από τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), ο οποίος σύμφωνα με το Νόμο 2741/99 σε περίπτωση διαπίστωσης παράβασης προτείνει την επιβολή προστίμων, την αναστολή λειτουργίας και σε ορισμένες περίπτωση ακόμα και την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της επιχείρησης.

Η εταιρεία μας, έχοντας μεγάλη εμπειρία στη μελέτη και διαχείριση συστημάτων HACCP αναλαμβάνει με τεχνική και επιστημονική επάρκεια την ανάπτυξη και την διαχείριση τους σε ανταγωνιστικές τιμές.

 

HACCP

Όλο και περισσότερες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην βιομηχανία τροφίμων κοιτούν θετικά προς την κατεύθυνση της πιστοποίησης με HACCP. Στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης η εφαρμογή των αρχών του HACCP είναι υποχρεωτική. Η πιστοποίηση όμως του συστήματος HACCP παραμένει προαιρετική. Εδώ παραθέτονται συνοπτικά οι λόγοι για τους οποίους μπορεί η πιστοποίηση HACCP να είναι κατάλληλη και χρήσιμη στην εταιρεία σας. Επίσης περιλαμβάνει και στοιχεία σε σχέση με το που μπορούν να βρεθούν περισσότερες πληροφορίες.

 

Τι είναι το HACCP;

Το HACCP είναι ένα σύνολο (ή σύστημα) αρχών και κανόνων που σχετίζονται με την σύντμηση των λέξεων “Hazard Analysis and Critical Control Points” δηλαδή “Ανάλυση Επικινδυνότητας και Κρίσιμα Σημεία Ελέγχου”. Το HACCP δημιουργήθηκε στις ΗΠΑ και αποτελεί μία συστηματική προσέγγιση στην διαχείριση της ασφάλειας ποτών και τροφίμων δηλαδή στην παραγωγή ασφαλών και αποδεκτών τροφίμων. Το σύστημα HACCP δημιουργήθηκε με σκοπό να εξαλείψει επεισόδια όπως: τροφικές δηλητηριάσεις, αρρώστιες, κατανάλωση μη ασφαλών ποτών και τροφίμων ή την ύπαρξη ανεπιθύμητων ουσιών ή ξένων σωμάτων. Το σύστημα HACCP βασίζεται στον εντοπισμό, επίβλεψη αποτελεσματική διαχείριση και παρεμπόδιση της επικινδυνότητας που μπορεί να προκύψει κατά την διαδικασία παραγωγής ή σύνθεσης τροφίμων και ποτών. Ως “επικινδυνότητα” μπορεί να χαρακτηριστεί οτιδήποτε που η ύπαρξή του μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα υγείας στον καταναλωτή.

 

Ωφέλειες που προκύπτουν από την εφαρμογή του HACCP

Οι κυριότερες ωφέλειες που προκύπτουν από την εφαρμογή και πιστοποίηση του HACCP είναι οι κάτωθι: . Την εγγύηση της παραγωγής ασφαλών και αποδεκτών τροφίμων.. Την παροχή πλεονεκτήματος όταν η επιχείρηση έρχεται σε επαφή με δημόσιους οργανισμούς υγείας και συναφείς φορείς αποδεικνύοντας με τεκμηριωμένο τρόπο το υψηλό επίπεδο φροντίδας για την ασφάλεια των προϊόντων και την υγιεινή της παραγωγής. . Την ύπαρξη πιστοποιημένου συστήματος από φορέα πιστοποίησης διεθνούς κύρους που επιβεβαιώνει την συμμόρφωση του συστήματος ως προς τις απαιτήσεις εξαγωγών που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση. . Αυξάνει τις πιθανότητες για πώληση προϊόντων σε αλυσίδες υπεραγορών. .Βελτιώνει την εικόνα της επιχείρησης στα μάτια των εμπλεκομένων μερών και πελατών.

 

Τι εξυπηρετεί η πιστοποίηση κατά HACCP

Από την στιγμή που το σύστημα HACCP έχει εγκατασταθεί και εφαρμόζεται, μπορεί να επιθεωρηθεί από ανεξάρτητο εξωτερικό φορέα. Μετά από μία επιτυχή επιθεώρηση του συστήματος από έναν έγκυρο φορέα πιστοποίησης, θα εκδοθεί στην επιχείρηση ένα αναγνωρισμένο πιστοποιητικό κατά HACCP. Το πιστοποιητικό αυτό προβάλει την απόδειξη ότι ο οργανισμός σας είναι δεσμευμένος ως προς τα θέματα διαχείρισης ασφάλειας τροφίμων και ότι έχει και λειτουργεί με προθυμία μία ασφαλή παραγωγή και διάθεση. Η πιστοποίηση παρέχει επίσης και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην προβολή και διαφήμιση της επιχείρησης όπως επίσης και βελτιώνει σταθερά την εικόνα της επιχείρησης στα μάτια των ευαισθητοποιημένων φορέων, των πελατών, των εργαζομένων και των μετόχων.

ISO 22000 – HACCP

Συστήματα Διαχείρισης της Ασφάλειας Τροφίμων – Ανάλυση Κίνδυνων και Κρίσιμα Σημεία Ελέγχου

Το ISO 22000 είναι ένα Διεθνές Σύστημα διαχείρισης της ασφάλειας των τροφίμων που έχει αντικαταστήσει το Ελληνικό πρότυπο ΕΛΟΤ 1416. Στόχος είναι η διασφάλιση της ασφάλειας των τροφίμων, δηλαδή η επίτευξη προϊόντων διατροφής ασφαλών για την υγεία του καταναλωτή. Το Σύστημα μπορεί να εφαρμοστεί σε επιχειρήσεις όλων των μεγεθών και των ειδών.
Βάσει του ισχύοντος, πλέον, Κανονισμού 852/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου, που αντικαθιστά την Οδηγία 93/43/ΕΟΚ απαιτείται η εφαρμογή, η διατήρηση και η αναθεώρηση ενός Συστήματος Διαχείρισης της Ασφάλειας Τροφίμων, στο οποίο περιλαμβάνεται η Ανάλυση Κινδύνων και Κρισίμων Σημείων Ελέγχου (HACCP) για τις επιχειρήσεις που :

 

 • Παρασκευάζουν
 • Μεταποιούν
 • Παράγουν
 • Συσκευάζουν
 • Αποθηκεύουν
 • Μεταφέρουν
 • Διανέμουν
 • Διακινούν
 • Προσφέρουν προς πώληση τρόφιμα

Περιλαμβάνονται δηλαδή συσκευαστήρια, βιομηχανίες τροφίμων, εστιατόρια, υπεραγορές catering, ξενοδοχεία που διαθέτουν χώρους μαζικής εστίασης κ.λ.π.

 

Τα οφέλη από την εγκατάσταση και πιστοποίηση Συστήματος Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων συνοψίζονται στα ακόλουθα:

 • Ενισχύεται η φήμη της εταιρείας ως προς τη δυνατότητα της να προστατεύσει την υγεία του καταναλωτή.
 • Με την εφαρμογή προληπτικών μέτρων, μειώνεται το κόστος παραγωγής λόγω της μείωσης απορρίψεων παρτίδων προϊόντων.
 • Αποκτά η επιχείρηση σοβαρό πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών στις εξαγωγικές δραστηριότητες καθώς ανοίγονται ευκαιρίες για διείσδυση σε διεθνείς αγορές.
 • Παρέχονται αποδείξεις στις αρμόδιες αρχές συμμόρφωσης με τη νομοθεσία.
 • Αποδεικνύεται η ευαισθησία της επιχείρησης για την προστασία της δημόσιας υγείας και η ικανότητα της να παράγει ασφαλή τρόφιμα.

 Αποτελεί απαίτηση των πελατών ως εγγύηση ασφαλείας των προϊόντων, καθώς πρόκειται για ένα έγκυρο σύστημα που διαχειρίζεται την ασφάλεια των τροφίμων
(όλο και περισσότερες επιχειρήσεις απαιτούν από τους προμηθευτές τους να διαθέτουν πιστοποιημένο σύστημα HACCP).

 

Κάθε εφαρμογή μας συνοδεύεται πάντα από συγκεκριμένο φάκελο παρασιτοκτονίας (HACCP)

ο οποίος περιλαμβάνει τα παρακάτω έγγραφα:

 • Μελέτη του χώρου με προτάσεις αντιμετώπισης και προσφορά.
 • Συμβόλαιο με τον πελάτη.
 • Χαρτογράφηση του χώρου με τις θέσεις δολωματικών σταθμών και μηχανικών παγίδων τρωκτικών καθώς και συσκευών παγίδευσης ιπτάμενων εντόμων.
 • Πληροφοριακά στοιχεία φαρμάκων δηλαδή έντυπο, έγκριση, MSDS
 • Στοιχεία ασφαλείας ( MSDS ) δολωματικών σταθμών και εγκρίσεις συσκευών παγίδευσης ιπτάμενων εντόμων.
 • Καρτέλα προγράμματος.
 • Καρτέλα παρακολούθησης έργου.
 • Πιστοποιητικό απεντόμωσης, μυοκτονίας.
 • Εκθέσεις για την πορεία των εργασιών

Υπογεγραμμένο από τον υπεύθυνο επιστήμονα της εταιρίας, το οποίο επιδεικνύεται σε κάθε ζήτηση από τις αρμόδιες Υγειονομικές Υπηρεσίες.

Είμαστε στην διάθεση σας για οποιαδήποτε πληροφορία .