Μεγάλο σκαθάρι των αλεύρων (Tribolium confusum, Tenebrio molitor)
Είναι από τα μεγαλύτερα κολεόπτερα των αποθηκών. Το ενήλικο έχει μήκος 15-18 χιλ. και είναι μαύρο γυαλιστερό. Η προνύμφη είναι γνωστή ως το μεγάλο σκουλήκι των αλεύρων. Το θηλυκό γεννά 300-600 αυγά μεμονωμένα ή σε συστάδες στα παράγωγα των δημητριακών (αλεύρι, πίτουρα) και εκκολάπτονται σε 4-14 ημέρες. Η προνύμφη είναι ανθεκτική στις χαμηλές θερμοκρασίες και οι ενήλικοι εμφανίζονται την άνοιξη ή νωρίς το καλοκαίρι και ζουν 2-3 μήνες.
Βρίσκονται σε σκοτεινά και υγρά μέρη αλλά την νύχτα έλκονται από το φως και πετούν. Προσβάλλουν τα παράγωγα των σιτηρών και εμφανίζονται σε μύλους, αρτοποιεία, αποθήκες τροφίμων κλπ.
Καταπολέμηση:
Ο έλεγχος και παρακολούθηση του πληθυσμού των εντόμων με φερομόνες είναι σήμερα το σημαντικότερο βήμα στην έγκαιρη καταπολέμηση των εντόμων αποθηκών. Η χρησιμοποίηση φερομονικών παγίδων σύλληψης βοηθούν στην άμεση παγίδευση των εντόμων με αποτέλεσμα την ανίχνευση της παρουσίας τους στο χώρο, την παρακολούθηση της αύξησης του πληθυσμού τους και την έγκαιρη λήψη μέτρων αντιμετώπισης του προβλήματος.
Άλλοι τρόποι καταπολέμησης είναι:
- με εφαρμογή νεφελοψεκασμού (fogger) με ειδικά εντομοκτόνα σκευάσματα.
- χρήση φωτεινών και κολλητικών παγίδων
- με υποκαπνισμό τόσο στα προϊόντα όσο και στο χώρο. Συνήθως χρησιμοποιείται η φωσφίνη ως αέριο υποκαπινισμού. Το σημαντικότερο πλεονέκτημα της μεθόδου αυτής καταπολέμησης είναι ότι θανατώνει τα έντομα σε όλα τους τα στάδια (αυγό-προνύμφη-χρυσαλίδα-τέλειο).