Σιτόφιλους ή “ψείρα” (Sitophilus sp Oryzae, Οριζέφιλους)
Σκαθάρι του Ρυζιού. Το οδοντωτό σκαθάρι των σπόρων, έχει ευκίνητο σώμα μήκους 2,5-3,5 χιλ. Γεννά έναν μέσο όρο 300 αυγά και ο βιολογικός του κύκλος συνήθως ολοκληρώνεται σε 50 ημέρες αλλά σε υψηλότερες θερμοκρασίες μπορεί να διαρκέσει μόνο 30 ημέρες. Ζει 6-10 μήνες αλλά υπό ορισμένες συνθήκες μπορεί να ζήσει έως και 3 χρόνια.
Προσβάλει συνήθως τα δημητριακά και τα παράγωγά τους, σπόρους, σταφίδες αλλά και ψωμί, ζυμαρικά, μπισκότα, ξηρούς καρπούς, όσπρια, κακάο, καφέ κ.α. Στο σιτάρι εμφανίζεται σαν δευτερογενής προσβολή. Μεγάλοι πληθυσμοί μπορεί να προκαλέσουν με τα προϊόντα μεταβολισμού τους αύξηση της υγρασίας και θερμοκρασίας των δημητριακών.
Καταπολέμηση:
Ο έλεγχος και παρακολούθηση του πληθυσμού των εντόμων με φερομόνες είναι σήμερα το σημαντικότερο βήμα στην έγκαιρη καταπολέμηση των εντόμων αποθηκών. Η χρησιμοποίηση φερομονικών παγίδων σύλληψης βοηθούν στην άμεση παγίδευση των εντόμων με αποτέλεσμα την ανίχνευση της παρουσίας τους στο χώρο, την παρακολούθηση της αύξησης του πληθυσμού τους και την έγκαιρη λήψη μέτρων αντιμετώπισης του προβλήματος.
Άλλοι τρόποι καταπολέμησης είναι:
- με εφαρμογή νεφελοψεκασμού (fogger) με ειδικά εντομοκτόνα σκευάσματα.
- χρήση φωτεινών και κολλητικών παγίδων
- με υποκαπνισμό τόσο στα προϊόντα όσο και στο χώρο. Συνήθως χρησιμοποιείται η φωσφίνη ως αέριο υποκαπινισμού. Το σημαντικότερο πλεονέκτημα της μεθόδου αυτής καταπολέμησης είναι ότι θανατώνει τα έντομα σε όλα τους τα στάδια (αυγό-προνύμφη-χρυσαλίδα-τέλειο).