Ποντίκια
Πρώτα σε επικινδυνότητα, τα ποντίκια αποτελούν μεγαλύτερο πρόβλημα για τα κτίρια επειδή ζουν σε εσωτερικούς χώρους. Υπάρχουν πολλά είδη ποντικιών αλλά το πιο συνηθισμένο είναι ο οικιακός ποντικός (Mus musculus). Το είδος αυτό φθάνει τα 10 εκατοστά σε μήκος χωρίς την ουρά και έχει σκούρο γκρι χρώμα.
Πολλοί άνθρωποι μπερδεύουν τα ποντίκια με τους μικρούς αρουραίους. Μπορείτε να διακρίνετε τα ποντίκια από τη λεπτή ουρά τους, τα μεγάλα μάτια και τα μικρά πόδια και κεφάλι. Σχεδόν όλα τα ποντίκια είναι φυτοφάγα. Τα ποντίκια προτιμούν υγρές και θερμές περιοχές.
Στη φύση ζουν στα χωράφια και σε δασικές εκτάσεις κάνοντας τρύπες στο έδαφος. Στις αστικές περιοχές τα ποντίκια βρίσκονται σε υπόγεια, ρωγμές στους τοίχους και στις σοφίτες. Είναι εύκολο να ανιχνεύσει κανείς τα ποντίκια. Κάνουν έντονους θορύβους όταν ροκανίζουν ένα έπιπλο ή μασουλάνε την τροφή τους.
Επίσης τα ποντίκια αφήνουν εδώ και εκεί περιττώματα που είναι άμεσα ορατά στο ανθρώπινο μάτι. Όταν βρίσκονται για αρκετό χρονικό διάστημα σε ένα μέρος, προκαλούν μία δυσάρεστη χαρακτηριστική οσμή.
Ευθύνονται σε μεγαλύτερο βαθμό για την πρόκληση πυρκαγιών ροκανίζοντας καλώδια, ενώ μπορούν να καταστρέψουν τη μόνωση σε εγκαταστάσεις εκτροφής ζώων προκαλώντας πολυδάπανη απώλεια της θερμότητας, με αποτέλεσμα το υψηλό κόστος αντικατάστασης.
Τα ποντίκια μεταδίδουν ασθένειες όπως η σαλμονέλα και είναι πιθανόν να μεταδώσουν ένα είδος λεπτοσπείρωσης, αλλά όχι τη νόσο του Weil. Οι σταγόνες ούρων που αφήνουν διαρκώς μολύνουν τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές.
Συνιστούν ιδιαίτερο πρόβλημα σε πτηνοτροφεία και χοιροστάσια και αποτελούν πραγματική πληγή για τις σιταποθήκες, τις αποθήκες, τα καταστήματα, τα νοσοκομεία και τις οικιακές εγκαταστάσεις.
Λόγω του μικρού τους μεγέθους είναι πολύ εύκολο να μεταφερθούν, χωρίς να γίνουν αντιληπτά, μέσα σε αυγοθήκες, συσκευασίες τροφίμων, καλάθια απλύτων κ.λπ.
Αφού εισέλθουν σε νέο χώρο μέσα από μικρές τρύπες διαμέτρου μόλις 6 χιλιοστών, φτιάχνουν φωλιές που δύσκολα εντοπίζονται και ο πληθυσμός τους σε μια περιοχή αυξάνεται γρήγορα δημιουργώντας νέες αποικίες με καταστροφικά αποτελέσματα.
Καταπολέμηση Ποντικών:
Καταπολέμηση κάθε είδους τρωκτικού και λήψη προληπτικών μέτρων για την παρεμπόδιση πιθανής μόλυνσης ξανά. Επιθεώρηση των χώρων και ο εντοπισμός των κρίσιμων σημείων ελέγχου, η δημιουργία προστατευτικού δικτύου δολωματικών σταθμών και παγίδων σύλληψης, η διεξαγωγή τακτικών επισκέψεων ελέγχου και καταγραφής των ευρημάτων. Μια επιπλέον μέθοδος είναι των μηχανικών παγίδων πολλαπλών συλλήψεων. Πρόκειται για παγίδες με κολλητική επιφάνεια που τοποθετούνται στα σημεία διέλευσης των τρωκτικών. Ενδέχεται να πρέπει να συνδυαστούν με δολωματικούς σταθμούς, εάν το πρόβλημα είναι έντονο.