Μπουφίδου 42 Λιβαδειά, ΤΚ 32131, Βοιωτία
Δευτέρα - Παρασκευή 09:00 - 14:00 & 17:30 - 21:00
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
Μπουφίδου 42 Λιβαδειά, ΤΚ 32131, Βοιωτία
Δευτέρα - Παρασκευή 09:00 - 14:00 & 17:30 - 21:00

Κοριός

κοριός

Κοριός

Οι κοριοί είναι αιμομυζητικά, σχεδόν άπτερα έντομα και ανήκουν στην οικογένεια Cimicidae, της τάξης Hemiptera. Οι κοριοί είναι μικρά παρασιτικά έντομα τα οποία τρέφονται από το αίμα των θηλαστικών που τσιμπούν. Οι κοριοί εξελίσσονται σε σημαντικό πρόβλημα σε όλο κόσμο. Ένας ενήλικος κοριός μπορεί να τσιμπά έως και 10 λεπτά ή και περισσότερο και να καταναλώνει έως και έξι φορές το βάρος του σε αίμα, χωρίς μάλιστα το θύμα του να συνειδητοποιεί άμεσα ότι το τσιμπά. Το σώμα του κοριού έχει ωοειδές σχήμα, έχει πεπλατυσμένη μορφή που τους επιτρέπει να κινούνται με ευκολία στο φτέρωμα η τρίχωμα των ξενιστών στους οποίους παρασιτούν. Τα περισσότερα από τα 91 γνωστά είδη των κοριών είναι παράσιτα πουλιών και/ή νυχτερίδων και μόνο δυο είδη τα Cimex Iectularius και C. Hemipterus είναι παράσιτα του ανθρώπου . Οι κοριοί μεταδίδονται από τα ταξίδια, τα ξενοδοχεία και τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

 

Οι κοριοί κρύβονται σε στενούς προστατευτικούς χώρους , όπως είναι οι ρωγμές τοίχων, πίσω από σκεβρωμένες ταπετσαρίες η τα χάσματα κρεβατιών, στρωμάτων, επίπλων. Τα νύγματα του κοριού προκαλούν ερυθρωπούς πομφούς και κνησμό . Το σάλιο του κοριού μπορεί να προκαλέσει αλλεργικό σοκ, με συμπτώματα όπως έντονο πρήξιμο, διάρροια, ναυτία, ακόμα και πυρετό. Είναι όμως εύκολο να αναγνωρίσει κάποιος τα τσιμπήματά τους, διότι είναι σε μία σειρά, συνήθως 2-3 μαζί σε μία ευθεία. Επίσης, ενδέχεται στα σεντόνια να υπάρχουν μικρές σταγόνες αίματος. Η έλλειψη δυνατότητας των κοριών να μεταδίδουν παθογόνους οργανισμούς στον άνθρωπο αποδίδεται κυρίως στη σύντομη επαφή του με αυτόν , αφού το είδος Cimex Iectularius, χρησιμοποιεί τον άνθρωπο μόνο ως ξενιστή για την διατροφή του . Ο βιολογικός κύκλος των κοριών χαρακτηρίζεται από ημιτελή μεταμόρφωση – αυγό, νύμφη, ενήλικο. Το θηλυκό του κοριού γεννά από 200 έως 500 αυγά κατά τη διάρκεια της ζωής του που είναι περίπου 12 μήνες. Η ολοκλήρωση του βιολογικού κύκλου του κοριού απαιτεί 5-10 εβδομάδες , διάρκεια που εξαρτάται από τις περιβαλλοντικές συνθήκες και την παρουσία ή μη ξενιστών . Οι ενήλικοι κοριοί έχουν την ικανότητα να επιζούν χωρίς τροφή για πολλούς μήνες , παραμένοντας αδρανείς στα κρησφύγετα τους από τα οποία εξέρχονται με την πρώτη εμφάνιση ξενιστών στο άμεσο περιβάλλον .

 

Οι κοριοί έχουν τη χαρακτηριστική ικανότητα να αποβάλλουν υπόλοιπα αιμοσφαιρίνης μαύρου χρώματος μετά από κάθε απομύζηση και λεκιάσουν τα σεντόνια και στρώματα. Αυτό αποτελεί και ένδειξη ότι στο χώρο υπάρχουν κοριοί. Οι μαύρες κηλίδες κατά μήκος των ραφών ανοιχτόχρωμου στρώματος είναι συνήθως ενδεικτική της παρουσίας κοριών στο κρεβάτι.

Καταπολέμηση:

Γίνεται με υπολειμματικούς ψεκασμούς με ψεκαστήρα χαμηλής πιέσεως ή ψυχρού εκνεφωτή εντός του χώρου – δωματίου με σκεύασμα εγκεκριμένο για τη καταπολέμηση των εντόμων σε όλα τα στάδια ανάπτυξης τους (ωό, προνύμφη, νύμφη, ακμαίο). Οι ψεκασμοί θα πρέπει να εκτελεστούν σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα. Και είναι πιθανό να απαιτηθούν δύο ψεκασμοί.